Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Poverenik uputio MUP-u upozorenje zbog šifre “F”

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je juče da je uputio MUP Upozorenje povodom nepravilnosti u sprovođenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako se ističe u saopštenju, upozorenje je posledica postupka nadzora koji je Poverenik pokrenuo i sproveo povodom zahteva Policijske uprave u Kikindi da joj bolnica dostavi lične podatke svih građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre “F”. U aktu Policijske uprave, kojim se podaci zahtevaju, navedeno je da su potrebni kako bi se moglo postupiti po “Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru”, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora. Poverenik je upozorio MUP da suprotno odredbama zakona vrši obradu naročito osetljivih podataka o zdravstvenom stanju građana, kao i da bez zakonskog osnova vrši nedozvoljenu obradu nekih drugih podataka o ličnosti, “poput podataka o ličnosti sadašnjih, penzionisanih i bivših radnika MUP koji stanuju na sektoru, lica koja poseduju amaterske radio stanice, navijača i drugih lica u svrhu koja nije jasno određena ili je već ostvarena, ili je čak lišena svakog smisla”.

Inače, u postupku nadzora utvrđeno je da su u PU u Kikindi, odmah po javnom saopštenju Poverenika da je pokrenuo postupak nadzora, svi navedeni podaci iz dosijea uništeni. Kako se navodi, činjenice iz postupka nadzora nisu samo problem PU Kikinda ili MUP-a, “one su još jedna potvrda totalno neadekvatnog odnosa prema problemu zaštite podataka o ličnosti građana na državnom, globalnom nivou, koji već godinama karakteriše odsustvo neophodnih aktivnosti kao i nedonošenje adekvatne regulative”. “Pravni osnov” za ovakve obrade podataka je Uputstvo koje je doneo ministar unutrašnjih poslova pre više od 20 godina.