Miting SNS, april 2016 / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Policija ne može da reši slučaj besplatnog oglašavanja SNS-a

Niko neće odgovarati za to što je Televizija “Hepi” gotovo mesec dana besplatno promovisala SNS tokom predizborne kampanje 2016, pošto ni tužilaštvo ni policija nisu mogli da utvrde ko je oglašavanje naručio.

Kako piše “Cenzolovka”, i dalje je nejasno kako je moguće da neko nelegalno, bez ugovora, objavljuje reklame SNS-a na nacionalnoj televiziji, a da vladajuća stranka za to ne zna. Naime, izvesni Milan Perić, predstavnik, kako se ispostavlja, nepostojeće agencije MP Media krajem marta 2016. putem mejla dogovorio se sa direktorkom “Hepija” o emitovanju oglasnih poruka SNS, u iznosu većem od miliona dinara. Kada se sa oglašavanjem završilo, navedeni iznos ostao je neplaćen pošto je SNS tvrdio da ta agencija nije zastupala ovu stranku. U odgovoru saradniku Cenzolovke, iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, koje je ovaj slučaj istraživalo, rečeno je da je policija nakon provere dostavila izveštaj u kojem je navela da „na osnovu podataka koji su im dostavljeni, a koji se odnose na navedenu mejl adresu, ne mogu da utvrde sa koje IP adrese je navedeni mejl kreiran niti sa koje IP adrese su slate poruke“. Zbog toga je tužilaštvo prevelo ovaj predmet u upisnik za nepoznate počinioce krivičnog dela. Tužilaštvo u odgovoru navodi i da će policija i dalje tragati za učesnicima događaja, te ukoliko se pojavi bilo kakav novi podatak, ona će tužilaštvo obavesti o tome.

TV “Hepi” je u prvom dopisu Agenciji za borbu protiv korupcije ignorisala zahtev za dostavljanje ugovora i ostale dokumentacije, da bi tek posle upozorenja Agencije poslala objašnjenje. Međutim, u dokumentaciji se nigde ne postavlja pitanje kako to da SNS nije primetila da se na jednoj od nacionalnih televizija emituju spotovi bez njihovog odobrenja i znanja, a nije razjašnjeno ni ko je kurir koji je donosio materijal za oglašavanje, ili bar ko ga je platio za tu uslugu.