Foto: FoNet/Vlada Srbije

Transparentnost: Skriveni darodavac hvalospeva o Malom

“Transparentnost Srbija” (TS) saopštila je juče da su od ovlašćenih iz Grada Beograda dobili informaciju da Sekretarijat za informisanje nije objavio, a Sekretarijat za finansije nije platio “hvalospeve” aktuelnim gradskim vlastima u nedeljnom izdanju lista “Politika”, niti imaju saznanja ko je to učinio.

Kako se ističe, TS je informacije dobila na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, a na taj način uglavnom je otklonjena sumnja da je budžetski novac “utrošen za otvorenu propagandu gradonačelnika (Siniše Malog) i političke opcije kojoj pripada”. Kako navode, “najmanje problematično bi bilo da je Siniša Mali ili neko od njegovih saradnika sam platio ovu reklamu”, jer objavljivanje takvog oglasa bilo bi sporno sa stanovišta propisa o oglašavanju, ali ne i sa stanovišta skrivenih uticaja na vlast ili zloupotrebe javnih resursa.Takođe, ako iz oglasa stoji SNS ili neka druga stranka koja vlada Beogradom, i to bi bilo dopušteno, ali bi trebalo da bude jasno ko je oglašivač, navode iz “Transparentosti”. Najlošija varijanta bi, po njihovom mišljenju, bila da je oglas platio neki pojedinac ili privredni subjekt koji posluje sa gradom ili gradonačelnikom i koji na taj način plaća za raniju uslugu ili kupuje neku buduću. “Upravo zbog takvih opasnosti oglašavanje u vezi sa izborima, političkim strankama i javnim funkcionerima mora biti posebno uređeno, a ne samo opštim pravilima oglašavanja”, ističu u “Transparentnosti”.

Oni ukazuju da postoji prostor za ispitivanje da li je reč o poklonu koji je u vidu besplatne usluge učinjen gradonačelniku ili njegovoj političkoj stranci, kao i da je u oba slučaja, Agencija za borbu protiv korupcije ovlašćena da prikupi dodatne podatke i utvrdi činjenice.