Veran Matić, predsednik Komisije / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Poznata imena nalogodavaca ubistva Milana Pantića

Policijska istraga u slučaju ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine okončana je 16 godina posle ubistva, a imena osumnjičenih nalogodavaca i izvršilaca “sa teritorije Beograda i Jagodine” dostavljena su tužiocu.

Ovo je juče za “Cenzolovku” izjavio predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, naglašavajući da je istraga pokazala da je Pantić ubijen upravo zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije.”Pantićeva likvidacija ima direktno veze sa njegovim novinarskim radom 1999, 2000, sve do 11. juna 2001. godine. Sa policijske strane, istraga je stigla skoro do samog kraja, dokazi su prikupljeni za motiv i naručioce. Izvršioci su sa teritorije grada Beograda i Jagodine. Ovo je prvi put da je jedna od radnih grupa MUP-a predala nadležnom tužiocu zaokruženi izveštaj u kojem su navedena konkretna imena osumnjičenih i nalogodavaca, kao i definisanje motiva”, naveo je Matić. On je dodao da je policija detaljan izveštaj pre oko 10 dana dostavila nadležnom tužiocu u Jagodini i da se sada očekuje da tužilac u “najskorije vreme donese odgovarajuće odluke i preduzme radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”, odnosno da eventualno pokrene tužilačku istragu.

NUNS je pozdravio najavu da će osumnjičeni nalogodavci i izvršioci biti predati tužilaštvu, i ocenilo da rasvetljavanje ovakvih zločina “očigledno zavisi od političke volje”. U saopštenju se navodi da nadležni organi uz podizanje optužnice javnosti duguju i objašnjenje zbog čega je istrazi trebalo toliko vremena, 16 godina, da se otkrije nalogodavac i ubica Pantića.

Podsetimo, Milan Pantić, u to vreme dopisnik “Večernjih novosti”, ubijen je 11. juna 2001. godine ispred svoje zgrade u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.