London / Foto: Pixabay.com

Konzervativci pobedili, ali nedovoljno za većinu u parlamentu

Izlazne ankete u Velikoj Britaniji pokazuju da su konzervativci pobedili na jučerašnjim izborima, ali su osvojili manji broj poslaničkih mesta nego što su imali do sada. 

Projekcije pokazuju da će konzervativci Tereze Mej zauzeti 314 od 650 mesta u parlamentu, dok će laburistima Džeremija Korbina pripasti 266. Škotska nacionalna partija dobila je 34,  liberaldemokrate 14 mandata, dok će preostale dobiti manje partije. Izbori su održani uz jake mere bezbednosti zbog nedavnih terorističkih napada u Mančesteru i Londonu.

Podsetimo, premijerka Velike Britanije Tereza Mej 19. aprila održala je iznenadnu konferenciju za novinare ispred sedišta vlade na kojoj je saopštila da će tražiti vanredne parlamentarne izbore, jer je, kako je kazala, zemlji potrebna stabilnost, sigurnost i snažno vođstvo posle referenduma na kojem su građani podržali izlazak Britanije iz EU. “Zaključila sam da je održavanje izbora jedini način da se obezbedi sigurnost i bezbednost u narednim godinama”, izjavila je. Ona je optužila druge političke partije da “igraju igre” i da podrivaju pregovore o izlasku iz EU, što može izazvati “štetnu nesigurnost i nestabilnost u zemlji”.