US Capitol Building / Foto: Pixabay.com

Komi svedočio: Rusija se mešala u izbore

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi juče je pred odborom američkog Senata za obaveštajna pitanja potvrdio da je bilo ruskog uticaja na predsedničke izbore.

“Nemam sumnje da se Rusija umešala u predsedničke izbore”, naglasio je Komi. On je svedočeći pod zakletvom izjavio da je da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa “naprosto” širila “laži” i “oklevetala” njega i FBI. Komi je naveo da je bilo “veoma zabrinjavajuće” kada mu je Tramp u februaru tražio da obustavi istragu o njegovom bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu, pokrenutu zbog njegovih nedozvoljenih kontakata s Rusijom.  Flin je 13. februara podneo ostavku posle medijskih izveštaja da je pre inauguracije Trampa s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama prema Rusiji.

Smenjeni direktor FBI rekao je da mu je Tramp više puta kazao da odlično radi posao, a da mu je on rekao da planira da završi svoj desetogodišnji mandat na čelu FBI. Komi je naveo da su ga razna objašnjenja o tome zašto ga je Tramp otpustio u isto vreme zbunjivala i brinula. “Kada sam postavljen za direktora 2013, shvatio sam da služim predsedniku. Kada sam otpušten 9. maja (ove godine), iz tog razloga odmah sam otišao kući kao običan građanin. Ali, onda su usledila razna objašnjenja koja su me zbunila i dodatno uznemirila”, rekao je bivši šef FBI.

Nakon Komijevog svedočenja Trampov advokat Mark Kasovic zatražio je istragu protiv Komija, dok je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla novinarima: “Mogu sa sigurnošću da kažem da predsednik nije lažov, i iskreno se osećam uvređenom takvim pitanjem”.