Duško Marković / Foto: FoNet/Vlada Crne Gore

Crna Gora zvanično u NATO-u

Na jučerašnjoj ceremoniji u Stejt department delegacija Crne Gore predala je instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime je formalno postala 29. članica NATO-a.

Podsekretar Šenon istakao je da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama. “Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv Islamske države. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka”, kazao je Šenon. Dodao je da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu da su SAD posvećene poštovanju člana 5 Severnoatlantskog ugovora. “Vrata NATO-a ostaju otvorena”, poručio je podsekretar. Premijer Duško Marković poručio je da je to veliki dan za Crnu Goru. “Nakon 100 godina od kada smo izbrisani s političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti, danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želeo bih da zahvalim SAD na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO”, rekao je Marković.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da posvećenost savezu ostaje jaka u svim članicama. “Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da, ukoliko se posvete reformama, mogu postati članice”, naveo je Stoltenberg.