Jens Stoltenberg / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Stoltenberg: Ulazak Crne Gore u NATO važan za Zapadni Balkan

Ulazak Crne Gore u članstvo NATO 5. juna je “od važnosti i za Zapadni Balkan i ceo NATO i pokazuje da su vrata Atlantskog saveza otvorena”, izjavio je juče u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je potvrdio da će partneri u NATO, na zasedanju zajedno s američkim predsednikom Donaldom Trampom, doneti odluku o uključivanju u bitku protiv islamskog terorizma u Siriji i Iraku, što je ključni zahtev Trampa za dalju punu podršku SAD Atlantskom savezu. Stoltenberg je objasnio da to ne znači da će NATO učestvovati i u borbenim operacijama, u kojima već pojedinačno učestvuju mnoge članice NATO, a posebno je istakao da će biti veoma osnažena razmena obaveštajnih informacija i stvorena posebna “združena ćelija” NATO u tom cilju. Generalni sekretar NATO je naveo i da će tema zasedanja biti i, kako je rekao, “agresivne akcije Rusije kakve smo videli u Ukrajini” i napori da se zato ojača “ubedljiva snaga odvraćanja i odbrana u odnosu na Rusiju”.

Inače, u novoj studiji američkog Istraživačkog centra “Pju”, navodi se da podrška NATO u Nemačkoj raste, kao i u drugim evropskim državama, ali bi samo 40 odsto ispitanika u toj zemlji podržalo pružanje vojne podrške partneru u “ozbiljnom vojnom konfliktu” sa Rusijom.