Predsednik Češke Miloš Zeman / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Češka vlada protiv Zemanovih morbidnih šala o novinarima

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek najavio je da će pokušati da spreči morbidne šale predsednika Češke Miloša Zemana na račun novinara tokom inostranih poseta.

Podsetimo, Zeman je tokom nedavnog susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Pekingu izjavio da “novinara ima previše, te ih treba likvidirati”. “Ne mogu na takav način da se pričaju šale. U zemlji u kojoj je ubijeno ili je nestalo nekoliko desetina novinara, a postoji podozrenje da su bili nepodobni režimu, jednostavno se ne sme tako šaliti i stoga što su u toj zemlji možda porodice tih mrtvih i do danas se osećaju loše i možda teško dolaze do pravde”, objasnio je Zaoralek zašto je zatražio sastanak s predsednikom Zemanom. Dodao je da su ga za tu izjavu pitale i kolege tokom posete Kipru. “I videlo se da i ne žele objašnjenje. Da imaju samo potrebu da kažu da to ne treba da se radi”, kazao je Zaoralek.

Dok je kao premijer od 1998. do 2002. godine izlazio bez izgreda na kraj s medijima, Miloš Zeman, otkako je 2013. godine postao predsednik Češke, novinare redovno i javno vređa da su “debili”, “prostitutke”, “đubrad”, a često zbija i morbidne šale, kao kada je prilikom posete jednoj vojnoj bazi uperio oružje u redove novinara da ih simbolično – ustreli. Po netrpeljivosti prema novinarima i stavu da su “najgori neprijatelji čovečanstva”, bio je poznat i Zemanov prethodnik na čelu Češke, bivši premijer i predsednik Vaclav Klaus, ali se on nikad nije spustio na direktne lične uvrede.