Nikola Gruevski / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Gruevski osumnjičen za nezakonito finansiranje stranke

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je juče istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, od 2009. do 2015.

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je da je prvoosumnjičeni, kao predsednik partije, zloupotrebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra. Ona je kazala da je Gruevski u stranci formirao grupu koja je prala novac, odnosno omogućila da preko opštinskih komisija bude unet u budžet stranke. Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje raćuna, ali i za kupovinu nekretnina. Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dela imovine, među kojima i sedište partije u centru Skoplja.

Podsetimo, mandatar i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je početkom maja da za Gruevskog neće biti amnestije: “Gruevski sve ovo što pravi radi da bi trgovao za amnestiju. Amnestije neće biti. Nakon svega što se čulo u javnosti Gruevski će ići na sud koji će utvrditi njegovu odgovornost”.