Gašić i Vučić / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Gašić će biti novi šef BIA

Bivši ministar odbrane Bratislav Gašić biće novi šef Bezbednosno-informativne agencije, kazao je juče premijer Aleksandar Vučić.

“Gašić je izdržao godinu i po dana bez ijedne funkcije. On ima mnogo kvaliteta, sve zna o sistemu bezbednosti i odbrane, bio je odličan ministar odbrane, i uveren sam u njegovu lojalnost”, rekao je Vučić. Podsetimo, Gašić je sa mesta ministra odbrane smenjen 5. februara 2016. godine zbog seksističke izjave upućene novinarki TV B92 početkom decembra 2015. godine. Uvreda je izazvala brojne kritike javnosti i novinarskih udruženja. Javnost je ostavku Gašića tražila i nakon pada vojnog helikoptera 13. marta 2015, kada je sedam osoba izgubilo život, ali je tada premijer kazao da “ne da Gašića i (ministra zdravlja Zlatibora) Lončara”.

Inače, poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su da je nedopustivo da se Gašić postavi na mesto direktora BIA i da to predstavlja presedan i dokaz da Srbija “srlja u ponor”. Predsednik novosnovanog Pokreta “Slobodni građani Srbije” Saša Janković kazao je da u pitanju “politizacija tajnih službi i banalizacija državnog posla”, dok je bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić ocenio da postavljanje “trgovca kafom” na čelo BIA predstavlja “novi skandal” vlasti koji “ogoljava način na koji Aleksandar Vučić razume kako se upravlja državom”.