Foto: FoNet, Dragan Antonić

Mali bez doktorske titule dok se ne utvrdi da li je rad plagijat

Prorektor Univerziteta u Beogradu Živan Lazović izjavio je da Univerzitet neće dodeliti gradonačelniku Beograda Siniši Malom diplomu doktora nauka sve dok se ne utvrdi da li je njegova disertacija plagijat ili orginalno naučno delo.

On je u izjavi za “Danas” rekao da se nada da će do kraja meseca Fakultet organizacionih nauka (FON), gde je Mali odbranio disertaciju, formirati stručnu komisiju koja treba da proceni da li je rad Malog orginalno naučno delo.

Inače, Etička komisija FON-a krajem prošle godine utvrdila je da disertacija nije plagijat i izveštaj o tome poslala Rektoratu Univerziteta u Beogradu. Lazović je rekao da su Rektorski kolegijum i Senat Univerziteta konstatovali da stručne ocene nisu u kompetenciji etičke komisije, pa je od FON-a traženo da, u skladu sa Pravilnikom o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, formira odgovarajuću stručnu komisiju koja bi se bavila pitanjem da li je rad Malog plagijat ili ne. On je rekao da javnost u ovom slučaju bar oko jedne stvari ne bi trebalo da brine, a to je da “do okončanja postupka koji je započet u skladu sa donetim pravilnikom, Univerzitet u Beogradu neće dodeliti diplomu doktora nauka ni Siniši Malom, niti bilo kojoj drugoj osobi koja se nađe u sličnom položaju”.

Podsetimo, Siniša Mali odbranio je na FON-u 2013. doktorsku tezu pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije”. U julu 2014. Raša Kapandža, redovni profesor finansija na “EBS Business School” u Visbadenu u svojoj analizi na sajtu “Peščanik” osporio je tu disertaciju ističući da je to “jedan od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne”.