Direktor KBC sa ministrima / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Lekari će telima braniti bolnicu od izvršitelja

Izvršitelji će u ponedeljak ući u Kliničko-bolnički centar “Dragiša Mišović” kako bi popisali stvari i obeležili ih markicama, što je prvi korak pred plenidbu imovine.

Kako je za “Večernje novosti” poručila portparolka Komore izvršitelja Nada Petrović, oni će to učiniti po izvršnoj presudi u korist Simonide Tanasijević, kojoj za plac od 12 ari treba da se isplati 1,1 milion evra. “Postupak javnog izvršitelja na osnovu isprave traje već godinu dana i izvršitelj je više puta pokušavao da izađe bolnici u susret organizujući čak i pokušaj medijacije. Za sve to vreme bolnica nije izašla ni sa jednim konkretnim predlogom u vezi s izmirenjem duga. Izvršitelj, po zakonu, ne sme da obustavi postupak izvršenja do namirenja potraživanja ukoliko za to postoje zakonski uslovi. Zato će popisati pokretne stvari, ali se među njima neće naći ništa što bi zaustavilo rad KBC-a”, navela je Neda Petrović. Zaposleni najavljuju da će s pacijentima sprečiti izvršitelje da uđu u bolnicu. “Desi li se nešto da se pleni imovina, bolnica neće moći da radi. Sva osnovna sredstva koja postoje u bolnici od dijagnostičkih aparata do opreme koja služi za potrebe bolesnika su neophodni za rad bolnice”, kazao je za N1 direktor KBC Dragiša Mišović Radisav Šćepanović. On kaže da mu ni posle šest godina suđenja nije jasno zašto naslednici zemljišta nisu tužili državu već bolnicu.

“Novosti” navode da se izvršenje sprovodi po pravnosnažnoj presudi na osnovu tužbe Simonide Tanasijević, koja je i sama ceo radni vek provela kao lekarka u Jagodini. Sudski spor je pokrenut zbog 12 ari placa u Konštatskoj ulici na Senjaku. Taj plac je pre Drugog svetskog rata kupio njen stric, koji je preminuo 1940. a nasledili su ga njena baka, dva brata i ona. Plac je nacionalizovan 1960. godine, da bi ga tri godine kasnije “Mišović” kupio od Narodnog odbora Opštine Savski venac i uredno ga isplatio.