Poverenica Brankica Janković / Foto: FoNet, Imre Szabo

Obrazovanjem protiv homofobije

Zaštitnik građana i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti juče su u Beogradu povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije istakli zastave duginih boja u znak podrške osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović izjavila je da su uprkos unapređenju zakonodavnog okvira, LGBTI osobe izložene fizičkom i psihičkom nasilju, zlostavljanju, isključivanju i diskriminaciji, kao i da “seksualno obrazovanje koje će deci i učenicima na prilagođen način prikazati seksualnu i rodnu raznovrsnost i podsticati razbijanje stereotipa nije i dalje uvedeno”. Ona je dodala da mladim LGBTI osobama prilikom otkrivanja njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ili onima koji su morali da napuste svoje domove jer su ih porodice odbacile, ne stoje na raspolaganju servisi i usluge podrške, neophodne za prevazilaženje posebno osetljivog položaja u kome se nalaze.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da transpolne i transrodne osobe spadaju u posebno osetljivu grupu koja je u pojedinim slučajevima izložena nasilju i fizičkim napadima, zbog čega je izuzetno važno da nadležni organi reaguju pravovremeno i efikasno na zaštiti i bezbednosti ovih osoba.

Inače, za Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maj, određen je dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.