Ministar Aleksandar Vulin / Foto: FoNet/TV FoNet

Ministarstvo rada pronašlo način da nabavi nova vozila

Uprkos merama štednje Vlade Srbije i racionalizaciji voznog parka iz 2015, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nabavlja nova luksuzna vozila.

Kako pokazuje istraživanje “Južnih vesti”, to se čini tako što ih ustanove socijalne zaštite na spornim tenderima kupuju za Ministarstvo. Prema pisanju ovog portala, uglavnom  pitanju luksuzne “škode superb”, ali i nešto jeftinije “škode oktavia”. Najveći broj njih, odnosno, najmanje 11, ustupljeno je u periodu od 2015. do marta 2017. Samo u 2017. su, prema ugovorima o ustupanju do kojih su došli novinari “Južnih vesti”, ustanove socijalne zaštite Ministarstvu na čijem je čelu Aleksandar Vulin predale ključeve najmanje četiri luksuzne “škode”. Kada se ovim vozilima pridodaju i dve “škode superb” koje je 2015. i 2016. ustupila Nacionalna služba za zapošljavanje sa sedištem u Kragujevcu, dve “škode oktavije” koje je kupio Republički zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje Beograd i jedna “opel insignia” beogradskog Gerontološkog centra, postaje jasno da je najveći broj vozila na ovaj način pribavljen upravo nakon što je i samo Ministarstvo početkom 2015. rasprodalo “suvišna” vozila, kao deo mera štednji. Kako se navodi, pojedine ustanove su i ranije ministarstvu ustupale automobile, ali znatno ređe. Tačnije, od 2005. do 2012. godine to se desilo tri puta.

Pravni savetnik “Transparentnosti Srbija” Rade Đurić ističe da je time javna nabavka velike vrednosti “rascepkana na više javnih nabavki malih vrednosti”, a kao takve podležu manjoj kontroli. Novinari “Južnih vesti” nisu uspeli da dobiju odgovor od ministra Vulina, niti od državnih sekretara Ministarstva za rad.