Predsednik Češke Miloš Zeman / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Zemanova “šala” o likvidaciji novinara

Nesmotrena izjava češkog predsednika Miloša Zemana da novinare treba likvidirati, iako je navodno izneta u šali, nije naišla na dobar prijem u njegovoj zemlji.

Na početku sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kini, Zeman je povodom velikog broja novinara, rekao Putinu da ih je previše i da ih treba “likvidirati”.Ruski predsednik je uzvratio da je dovoljno da se “smanji” njihov broj. Razgovor Zemana i Putina zabeležili su mikrofoni i objavljen je na društvenim mrežama, posle čega je kancelarije češkog predsednika saopštila da je reč o šali. Češki ministar kulture Danijel Herman rekao je da je Zemanova izjava “neprihvatljiva”, dok je premijer Bohuslav Sobotka retvitovao poruku o broju novinara koji su ubijeni ili napadnuti u Rusiji proteklih godina.

Inače, Zemanovi sukobi s češkim novinarima potiču iz vremena kada je bio premijer (od 1998. do 2002). On je 2001. zapretio da će uništiti nedeljnik koji je optuživao njegovu vladu za netransparentnu politiku koja podržava korupciju, što je izazvalo proteste novinara u Češkoj, kao i u drugim zemljama. Prvog dana na funkciji predsednika Zeman je 2013. napao novinare navodeći da neki od njih “ispiraju mozak” i “manipulišu javnim mnjenjem”.