Prikupljanje potpisa 2011 / Foto: FoNet

Prikupljanje potpisa za osnivanje REKOM-a

Kampanja prikupljanja potpisa podrške osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina (REKOM) počela je u Beogradu, a zatim u još nekoliko gradova u regionu.

“Shvatili smo da više ne postoji nikakvo razumevanje za suočavanje s prošlošću (na Balkanu), i da se ovo pitanje, koje je vrlo važno za budućnost regiona, stavlja pod tepih“, kazala je za BIRN Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava, koja je deo Koalicije za REKOM. Zbog toga su, kako dodaje, Fond za humanitarno pravo, Koalicija za REKOM i Inicijativa odlučili da ponovo pokrenu proces prikupljanja potpisa podrške u nastojanju da se važnost formiranja ove komisije nađe na političkoj agendi.Kako je istaknuto, kampanja će biti organizovana u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu od 13. do 24. maja. Pred samit lidera Zapadnog Balkana, koji će biti održan u julu u Trstu, od državnika će biti zatraženo da omoguće ostvarivanje svih potrebnih koraka ka uspostavljanju regionalne komisije.

Podsetimo, ranije je prikupljeno blizu 600.000 potpisa građana sa prostora bivše Jugoslavije koji su podržali inicijativu za osnivanje REKOM –a. U julu 2015. premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Vlada Srbije podržava formiranje REKOM-a i istakao da je “utvrđivanje broja žrtava neophodno kako bi došlo do nacionalnog pomirenja u regionu Zapadnog Balkana”. A Nataša Kandić, u ime osnivača inicijative, nedavno je izjavila da su lideri zemalja sa prostora bivše Jugoslavije odustali od suočavanja sa prošlošću, dok EU, s druge strane, “još uvek nema razrađenu podršku tranzicionoj pravdi”.