Sergej Lavrov / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Ko je fotografisao Trampa i Lavrova?

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je imao “vrlo dobar susret” sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, koga je primio u Beloj kući, dok je Lavrov izjavio da je Tramp za “pragmatične” i “uzajamno korisne” odnose s Rusijom.

Ovo je Trampov prvi susret s nekim visokim ruskim zvaničnikom od dolaska na mesto predsednika u januaru, a održan je u trenutku kada su zaoštreni odnosi dve svetske sile i kada je politička klima u Vašingtonu eksplozivna posle smene šefa FBI Džejmsa Komija. Kako navodi agencija Frans pres, retko se dešava da nekog ministra spoljnih poslova ili zvaničnika koji nije šef države ili vlade primi američki predsednik u Ovalnom kabinetu.

Inače, rusko ministarstvo je prvo na svetu objavilo fotografije nakon ovog sastanka iza zatvorenih vrata. Ono što je tu seriju fotografija učinilo još intrigantnijom jeste prisustvo sastanku ruskog ambasadora u SAD Sergeja Kisljaka, ključne figure u istrazi veza Trampove administracije sa Rusijom. Dopisnica “NBC njuza” Andrea Mičel, koju je Lavrov prošlog meseca kritikovao zbog ponašanja, kritikovala je prisustvo ruske agencije TAS u Ovalnom kabinetu: ​“Rusi deluju globalno dok su mediji Bele kuće ostali ispred vrata. To je bez presedana“. A Bela kuća je saopštila: „Naš i njihov zvanični fotograf bili su bili prisutni, i to je to“.