Ombudsman Miloš Janković / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Zaštitnik: Hitna pomoć postupila neprofesionalno

Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković ocenio je juče da je Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć postupio “suprotno propisima, profesionalnim standardima i etičkim pravilima ponašanja” kada je 11. aprila saopštio da neće moći da interveniše u centru Beograda zbog održavanja protesta “Protiv diktature”. 

Zaštitnik je u saopštenju istakao da je Hitna pomoć “dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje hitne medicinske pomoći i neopravdano i neracionalno uznemirila javnost”. “U spornom saopštenju najavljeno je da Hitna pomoć neće biti u mogućnosti da interveniše u centralnim gradskim ulicama u periodu od 18 do 21 sat zbog blokade saobraćaja izazvanog protestima, koji su se tih dana odvijali u Beogradu. Takvim saopštenjem naneta je velika šteta ugledu te zdravstvene ustanove”, naveo je zaštitnik.

Ombudsman je kazao da je i nakon upućene urgencije, izostala saradnja jer ta ustanova nije dostavila zaštitniku dokumentaciju koja je od značaja za postupak koji je vodio. On je zatražio i kopiju odgovarajućeg akta Zavoda kojim je Nada Macura određena kao ovlašćeno lice za odnose sa javnošću. Zaštitnik je preporučio Zavodu da bez odlaganja, putem sredstava javnog informisanja, kao i na svojoj zvaničnoj internet strani, građanima uputi izvinjenje zbog “uznemiravajuće sadržine date u navedenom saopštenju”.