Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Optužnica zbog krađe identiteta Andreja Vučića i Asomakuma

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv 18 osoba kojima se na teret stavlja da su krađom identiteta osnovali sedam fantomskih firmi, među kojima je i firma “Asomakum”, registrovana na falsifikovanu ličnu kartu Andreja Vučića, brata premijera Srbije.

Podsetimo, osumnjičeni se terete za pranje novca, kao i zloupotrebu položaja odgovornog lica, kojima su državu oštetili za najmanje 300.000 evra.

Andrej Vučić je podneo tužbu sudu kojom traži utvrđivanje ništavnosti akta o osnivanju te firme, jer je nastao korišćenjem falsifikata. Pitanje poslovanja tog preduzeća u Skupštini Srbije pokrenuo je poslanik Nove stranke Zoran Živković. Premijer Aleksandar Vučić je nakon toga rekao da je njegovom bratu ukraden identitet, a ministar Nebojša Stefanović da je policija “nepobitno utvrdila” da je bilo falsifikovanja lične karte Andreja Vučića. Sredinom aprila 2016. godine BIRN je objavio da je advokat Branislav Čubrilo koji zastupa firmu “Asomakum” podneo žalbu Ustavnom sudu na presudu Privrednog apelacionog suda, kojom je potvrđena odluka o utvrđivanju apsolutne ništavosti osnivačkog akta “Asomakuma”, registrovanog na ime Andreja Vučića.