Andrej Plenković / Foto: FoNet/TV FoNet

Hrvatska sve bliža vanrednim izborima

Predsednik Hrvatskog sabora Božo Petrov iz Mosta podneo je juče ostavku na tu funkciju nakon što u Saboru nije prošao zahtev za izglasavanje nepoverenja ministru finansija Zdravku Mariću.

Za opoziv Marića koji je zbog krize u Agrokoru inicirala opoziciona SDP, a podržao i Most, glasalo je 75 poslanika, a isto toliko ih je bilo protiv. Petrov je sa saborske govornice poručio da Vlada premijera Andreja Plenkovića iz HDZ nema većinu u parlamentu, što je pokazalo i glasanje i istakao da je jedini izlaz iz krize raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. On je ocenio da je Plenković podrškom Mariću, koji je u Vladu došao s mesta jednog od direktora u Agrokoru, “indirektno stao u zaštitu svega što se dešavalo” u posrnulom koncernu. Petrov je kazao i da su glasanjem o Mariću “narušeni svi moralni principi” i da su otvorena pitanja “trgovine i korišćenja institucija za lične interese”, aludirajući na neočekivanu podršku ministru finansija pojedinih poslanika, poput bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauhe.

Podnošenjem ostavke, Petrov je sprečio da se u Saboru glasa o o njegovoj smeni. Taj zahtev potpisali su poslanici HDZ i deo opozicionih, ukupno njih 79, što je bilo dovoljno za izglasavanje nepoverenja.