Nikola Gruevski / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Gruevski: Ulazak Džaferija u kabinet je kršenje ustava

Novoizabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi ušao je juče u kancelariju predsednika parlamenta, a prvi gost bio mu je ambasador EU u Makedoniji Samuel Žbogar.

Ambasador je istakao da je EU spremna da radi s novim predsednikom parlamenta na potrebnim reformama za evroatlantske integracije. Iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji predvodi parlamentarnu većinu rečeno je da skupštinske službe treba završe potrebne procedure da bi Džaferi mogao da uputi pismo predsedniku Đorđu Ivanovu i obavesti ga da Zoran Zaev, odnosno koalicija SDSM i tri albanske partije ima većinu u parlamentu. Nakon toga, Ivanov ima rok od deset dana da Zaevu da mandat sa sastav nove vlade. A lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski kazao je da ulazak Džaferija u kabinet predstavlja kršenje ustava, prava i procedura. “Ukoliko se vlast većine u demokratiji ne zasniva na vladavini prava, onda takvo društvo predstavlja diktaturu”, ocenio je Gruevski.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je taj savez “veoma zabrinut zbog situacije u BJR Makedoniji”. On je naglasio da “prisustvo i delovanje NATO na Zapadnom Balkanu omogućava borbu protiv terorizma”.