Ðorđe Ivanov / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Zaev optužio državni vrh za pokušaj ubistva

Lider SDSM i nove parlamentarne većine u Makedoniji Zoran Zaev izjavio je da je napad na njega u Sobranju bio “planirani pokušaj ubistva”.

On je istakao da je nakon izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja, sledeći korak formiranje vlade.  “Napravljen je prvi korak, ali je teško jer imamo posla sa neuračunljivim ljudima. U odbrani demokratskih vrednosti zajedno smo sa građanima, EU, SAD i NATO”, rekao je Zaev, koji je kandidat nove parlamentarne većine za premijera. On je kazao da iza nasilja nad poslanicima stoje lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsedavajući konstitutivnom sednicom parlamenta Trajko Veljanovski, šef Javne bezbednosti Mitko Čavkov i nekoliko njihovih saradnika.  Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je na sastanak lidere političkih stranaka, ali je Zaev odbio poziv. “Gde da pravimo sastanak? U Kliničkom centru, gde je smešten povređeni Zijadin Sela?”, pitao je Zaev.

Makedonski MUP objavio je da je nakon nereda 83 ljudi zatražilo medicinsku pomoć, od kojih su 54 civila, 25 policajca, tri poslanika i jedan novinar. Većina povređenih su pušteni iz bolnice, a desetak je zadržano na lečenju zbog ozbiljnih povreda. Državno tužilaštvo Makedonije saopštilo je da “preduzima sve aktivnosti na rasvetljavaju događaja ispred i u zgradi parlamenta”,  a ministar unutrašnjih poslova Agim Nuhiu najavio je da će se iz moralnih razloga povući sa te funkcije. On je izrazio žaljenje zbog nereda i istakao da pojedine strukture u ministarstvu nisu obavile svoj deo posla.

SAD i EU najoštrije su osudile nasilje u makedonskom parlamentu i izrazile podršku izboru Džaferija za predsednika Sobranja. Na protestu pokreta “Za zajedničku Makedoniju” bliskog VMRO-DPMNE ispred Informativnog centra Misije EU u Skoplju sinoć se okupilo nekoliko stotina ljudi.