Protest na Cetinju / Foto: FoNet/TV FoNet

Skupština Crne Gore usvojila protokol o ulasku u NATO

Skupština Crne Gore usvojila je juče protokol o članstvu te zemlje u NATO i time završila zvaničnu proceduru pristupanja severnoatlantskom savezu.

Za ulazak Crne Gore u NATO glasalo je 46 od 81 poslanika parlamenta. Glasali su poslanici DPS, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, HGI, Albanci odlučno, Liberalne partije i SDP, dok najveći deo opozicije, koja od oktobra bojkotuje  parlament, traži raspisivanje referenduma o članstvu i ne priznaje odluku skupštine. Premijer Crne Gore Duško Marković na početku sednice izgovorio je imena žrtava NATO bombardovanja u Murinu i poručio da oni nikada neće biti zaboravljeni. Za to vreme opozicija, predvođena Demokratskim frontom (DF), održala je protest na Cetinju. Jedan od lidera DF Andrija Mandić kazao je da je u Skupštini potpisana aneksija Crne Gore. “Oni su izdali sve što su mogli izdati i danas sa ovog mesta poručujemo da ćemo poništiti ovu odluku čim se za to stvore uslovi”, poručio je Mandić. Protest je održan bez većih incidenata, a pristalice DF zapalile su zastavu NATO.

Protokol je do sada potvrdilo 26 od 28 članica NATO i očekuje se da će Crna Gora do kraja maja, kada će biti održan samit u Briselu, postati članica alijanse. Zvanična Moskva saopštila je “da ne može, a da ne uzme u obzir” posledice odluke crnogorskog parlamenta o pristupanju NATO-u, i poručila da ostavlja za sobom pravo da donosi odluke kojima će zaštiti svoje interese i nacionalnu bezbednost.