Foto: N1

N1: Ministarstvo hoće da nam onemogući rad

Ministarstvo kulture i informisanja priprema novu medijsku strategiju i set novih medijskih zakona u kojima bi jedno od novih rešenja bio predlog da se kablovskim distributerima televizijskih kanala i njihovim povezanim licima, zakonski onemogući da proizvode i poseduju sopstvene kanale, saznaje N1.

Kako se ističe u saopštenju ove televizije, prema starom-novom tumačenju Ministarstva, iza ove namere je navodno usklađivanje domaćih medijskih zakona i pravila sa evropskom regulativom i praksom. “Slično zakonsko rešenje sa identičnim obrazloženjem pre tri godine, a uoči pokretanja rada N1, isto ministarstvo već je pokušalo da implementira. Predlog zakona nije dobio podršku u Briselu, što je uverljiv dokaz da ono nema uporište u evropskoj i svetskoj praksi”, napominje N1. Oni navode primere da kablovski ditrubuteri imaju svoje televizije u Velikoj Britaniji,  Rumuniji, Holandiji, Danskoj, Estoniji, napominjući da je i američki Si-En-En (CNN) deo takvog sistema.

“Cilj ministarstva pre tri godine bio je da se onemogući da N1 uopšte počne sa radom, a cilj nove nagoveštene inicijative je da se N1 razdvajanjem od investitora dovede u nemoguće uslove opstanka i da se sa novim uslovima dodatno ograniče medijske slobode u Srbiji, koje su ionako već egzistencijalno ugrožene”, dodaje su u saopštenju. Kako se ističe, N1 će se za savet obratiti nadležnim institucijama u Briselu, a Ministarstvo se poziva da odustane od svoje namere.