Stefanović ispred suda, novembar 2016 / Foto: FoNet, Oliver Bunić/NIN

Apelacioni sud: NIN nije kriv, Stefanović mora da plati

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je juče presudu kojim je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dobio spor protiv NIN-a i pravosnažno odbio njegov tužbeni zahtev za isplatu 300.000 dinara na ime odštete zbog teksta “Glavni fantom iz Savamale”.

Istom odlukom Stefanović je obavezan da tuženima iz NIN-a Sandri Petrušić i Milanu Ćulibrku isplati 89.700 dinara za troškove postupka, u roku od 15 dana od prijema presude. U obrazloženju odluke navodi se da je prvostepeni sud na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje pogrešno primenio Zakon o javnom informisanju i medijima, kada je našao da tuženi nisu ispoštovali dužnost novinarske pažnje, odnosno da nisu proverili poreklo istinitosti i potpunosti podataka u vezi sa tvrdnjom da je Stefanović “glavni fantom iz Savamale”. Takođe, dodaje se u presudi, budući da se radi o zaključku novinara, da se događaj u “Savamali” nije mogao odigrati bez znanja Stefanovića, te da u tom smislu tekst predstavlja kritiku nosioca javne funkcije u obavljanju poverene nadležnosti, autor teksta nije bio dužan da traži njegovo izjašnjenje o kritici koju mu upućuje, već je on imao pravo da traži od odgovornog urednika NIN-a da se objavi njegov odgovor na kritiku, a što Stefanović nije učinio.

“Za nas ministar policije Nebojša Stefanović i dalje ostaje fantom iz Savamale, sve dok se taj slučaj ne razreši”, rekao je juče glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk agenciji Beta.