Foto: Pixabay.com

Transparentnost se žalila povereniku na REM

“Transparentnost Srbija” podnela je žalbu povereniku zbog nepostupanja REM po zahtevu da dostavi informacije u vezi s monitoringom medija tokom izborne kampanje.

“Umesto da jasno saopšti, kao što je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama u obavezi, da li poseduje tražene informacije, REM odgovara nešto što nije ni pitano – da ‘još nije razmatrao izveštaj o političkom oglašavanju tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 2017’“, saopštila je “Transparentnost”. Predstavnici REM-a su, kako se navodi u saopštenju, tokom poslednjih meseci davali zbunjujuće izjave iz kojih se moglo zaključiti da nije organizovano sistemsko prikupljanje podataka o oglašavanju predlagača kandidata u predsedničkoj kampanji. Pominjano je navodno nepostojanje tehničkih uslova ili nepostojanje obaveze, iako se takav monitoring vrši godinama unazad.

Zbog izveštavanja medija tokom predizborne kampanje građani Srbije su podneli REM-u 60 prigovora. Ostavke članova REM su i jedan od zahteva demonstranata u protestima u gradovima Srbije, ali i brojnih profesionalnih udruženja i 50 nevladinih organizacija. O radu REM-a pisao je Istinomer, a na tribini “Ko nadzire medije u predizbornoj kampanji”, bivša članica ovog tela Gordana Suša kazala je da “odgovorno tvrdi da postoji izveštaj REM-a o prethodnim vanrednim parlamentarnim izborima”. Ona je dodala da su ljudi koji rade u REM-u “zastrašeni, da se boje za svoj posao i da zato podilaze politici”.