Foto: rsf.org

Reporteri bez granica: Od dolaska Vučića manja sloboda medija

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi međunarodne organizacije “Reporteri bez granica” (RSF) o slobodi medija za 2016. i sa 59. pala na 66. mesto.

Naša zemlja je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05. RSF je u obrazloženju naveo da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju. “Od dolaska na vlast Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, u maju 2014, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti”, navodi se u juče objavljenom izveštaju.  RSF je dodao da su u Srbiji “usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu”. Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010, kada je bila na 85. mestu.

U izveštaju se ocenjuje da sloboda medija u svetu “nije nikad bila više ugrožena”, a da su dolazak Trampa na vlast u SAD i izlazak Velike Britanije iz EU doveli do rasta broja “lažnih vesti”. Od zemalja SFRJ, najbolju poziciju ima Slovenija, koja je na 37. mestu, dok je BiH poboljšala poziciju i popela se za tri mesta (65). Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije.