Milan Petrović, zamenik tužioca / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Vlada predložila dva kandidata za tužioca za ratne zločine

Vlada Srbije dostavila je juče Skupštini listu kandidata za izbor novog tužioca za ratne zločine, na kojoj su imena Snežane Stanojković i Milana Petrovića.

Snežana Stanojković je zamenica tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine, a Milan Petrović  aktuelni rukovodilac tog tužilaštva.

Inače, Tužilaštvo za ratne zločine nema prvog čoveka od kada je Vladimiru Vukčeviću 31. decembra 2015. godine istekao mandat. Organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešenel” u izveštaju za 2016. u delu o Srbiji navela da su suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i dalje u blokadi i da je mesto glavnog tužioca za ratne zločine ostalo upražnjeno cele prošle godine. To je  kao poseban, zabrinjavajući problem istaknuto i u prošlogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, kao i u redovnom polugodišnjem izveštaju o radu Haškog tribunala, koji je prošlog leta predstavljen u Savetu bezbednosti UN. A, podsetimo, premijer Aleksandar Vučić je 10. novembra obećao da će u roku od sedam dana biti imenovan tužilac, napominjući da je to “još jedna važna vest i jedna od stvari koje su nam i u Evropskoj komisiji i Serž Bramerc (glavni tužilac haškog tribunal) zamerali.”

Tužioca za ratne zločine bira Skupština, a biće izabran onaj kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika.