Isa Mustafa / Foto: FoNet/Vlada Kosova

Kosovo nije dobilo podršku EU za uslovnu liberalizaciju viza

Premijer Kosova Isa Mustafa nije juče od zvaničnika EU dobio podršku u zahtevu da ozvaničenje razgraničenja Kosova i Crne Gore ne bude uslov za liberalizaciju viza za putovanja građana Kosova u Uniju.

Kako piše portal Koha.net, tokom sastanka Mustafe sa komesarom za migracije, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom ocenjeno je da je postignut napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. “Komesar Avramopulos je takođe priznao napore koje je uložilo Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i podstakao je premijera Mustafu, njegovu vladu i političke partije da to pitanje što pre stave na glasanje u Skupštini Kosova”, navodi se u saopštenju EK.

Mustafa je ranije najavio da će od zvaničnika EU zatražiti da Kosovu bude odobrena liberalizacija viza uz uslov da naknadno, u roku od dve godine, kosovska skupština ratifikuje demarkaciju granične linije s Crnom Gorom. Inače, demarkacija granice s Crnom Gorom jedini je preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova. Kosovska opozicija žestoko se protivi tom sporazumu, tvrdeći da Priština, na taj način, prepušta veliku teritoriju. Tri komisije, dve lokalne i jedna američka, potvrdile su u međuvremenu, valjanost sporazuma Podgorice i Prištine.