Slaviša Lekić, predsednik NUNS / Foto: FoNet, Imre Szabo

NUNS: Tužilaštvo da reaguje zbog cenzure SNS u Zaječaru

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je juče reakciju tužilaštva na kako se navodi “cenzorsko ponašanje i direktni atak na slobodu informisanja” izbornog štaba SNS u Zaječaru.

NUNS je u saopštenju naveo da su članovi SNS-a “bez obrazloženja” zabranili novinarima televizija N1 i B92 i Istinomera da snimaju u prostorijama izbornog štaba te stranke po okončanju lokalnih izbora u Zaječaru. Podseća se da je izveštačkoj ekipi N1 zabranjeno snimanje, a nepoznato lice izguralo je novinarku Gordanu Bjeletić iz stanačkih prostorija. Posmatračka misija CRTA objavila je da je nekoliko mladića nasrnulo na njenog posmatrača prilikom pokušaja da zabeleži aktivnosti ispred štaba SNS gde se okupio veći broj ljudi i vozila sa registarskim tablicama iz Raške, Kosovske Mitrovice, Negotina i Bora. “Oteli su mu telefon i izbrisali fotografije uz povike ‘nemoj da nas slikaš i nećeš imati problema’, navodi se u saopštenju CRTE.

Na ove incidente šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je reagovao tvrdnjom da “u Srbiji ima toliko medija, što elektronskih, što štampanih” i da uvek “nekako vi iz N1 ili ne možete da dobijete neku izjavu ili vam neko ne da da uđete u neke stranačke prostorije ili vam neko radi o glavi, uvek se sa vama neke čudne stvari dešavaju.” A na opasku da nije u pitanju samo ekipa N1, Martinović je kazao: “Evo, raspitaću se ko je izgurao novinare televizije N1, B92 i Istinomera”.