Foto: Pixabay.com

Makron i Le Pen u drugom krugu predsedničkih izbora

Ulaskom kandidata centra Emanuela Makrona i kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen u drugi krug predsedničkih izbora, Francuzi su odbacili tradicionalne stranke, desnicu i levicu, ocenila je sinoć agencija AFP.

Makron je, prema anketama, osvojio 23,7 odsto glasova, a Le Pen 21,7 odsto. Okruženje Marin Le Pen pozdravilo je “istorijsku pobedu za patriote i suvereniste”, dok je Makron rekao da se okreće nova stranica u političkom životu zemlje. Odmah posle prvih procena, premijer Bernar Kaznev je pozvao Francuze da u drugom krugu glasaju za Makrona, a podršku mu je dao i kandidat desnice Fransoa Fijon, koji je treći sa 20 odsto glasova. Skoro jednak broj osvojio je radikalni levičar Žan-Lik Melanšon koji je dobio 19,2 odsto glasova, dok je peti kandidat vladajuće levice Benoa Amon, koji je odmah priznao poraz, jer je osvojio od 6,1 do sedam odsto.

Odziv birača je bio oko 70 odsto,  što je Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo kao jedan od najboljih odziva u poslednjih 40 godina. Drugi krug je zakazan za 7. maj.