Foto: Istinomer

Demonstrantima stigla podrška studenata iz Zagreba

Protest “Protiv diktature” održan je juče po 21. put zaredom. U Beogradu su demonstranti nosili transparente “Prosveto, prosvetli se”, “Obrazovanje za sve”, a među njima su bili i predstavnici pojedinih sindikata zaposlenih u prosveti.  

Okupljenima se obratilo nekoliko studenata i profesora, a zatim su, njih oko 200, krenuli u šetnju “medijskom rutom” – pored zgrade Informera, Politike i RTS. Minutom ćutanja odata je počast radnicima RTS, stradalim u bombardovanju pre 18 godina.

I u centru Novog Sada okupilo se nekoliko stotina demonstranata, a Miodrag Vasić, profesor Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Novog Sada rekao je da je trebalo da profesori i stariji pokrenu protest, a mladi da ih podržavaju, a ne obrnuto. Takođe, i u Nišu protest je protekao u znaku podrške prosvetnih radnika učesnicima protesta. Inače, demonstrantima je juče stiglo pismo podrške od Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji su poručili da i Hrvatsku i Srbiju muče isti problemi. Zahvaljujući na podršci, iz Beograda su pozvali na zajedničku borbu da “naši univerziteti i sveučilišta postanu mesta znanja i kritičkog promišljanja, a ne indoktrinacije akademske autonomije, a ne partijske autokratije institucije koje zadovoljavaju društvene i individualne potrebe, a ne potrebe tržišta”.