Gradonačelnik Mali na Kalemegdanu / Foto: FoNet/Beoinfo

Žičarom od Kalemegdana do Novog Beograda

Odbornici Skupštine Beograda na jučerašnjoj sednici usvojili su odluku za buduću izradu plana detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan–Ušće.

Izrada plana poverena je Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, koji je dužan da nacrt uradi u roku od tri meseca. A JP “Skijališta Srbije” raspisala su krajem prošle godine tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju žičare. Predviđeno je da polazna stanica bude Ušće na oko 75 metara nadmorske visine, a poslednja na Kalemegdanu (106-116 metara), visinska razlika iznosila bi 30-40 metara. Ukupna horizontalna dužina trase bio bi jedan kilometar, kapacitet gondole 10-15 osoba, odnosno 3.000 osoba na sat uz mogućnost prevoza bicikala i invalidskih kolica.

Inače, u julu 2015.  gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da se “intenzivno radi” na realizaciji projekta gondole koja će povezivati Novi Beograd, Adu Ciganliju i Košutnjak. Tada je istakao da su gondole među najzanimljivijim turističkim atrakcijama, ali i “gradsko prevozno sredstvo budućnosti”. A nekoliko meseci kasnije, gradski urbanista Milutin Folić kazao je da je “realno da izgradnja počne krajem 2016.”  Radovi bi, prema njegovim rečima, mogli biti završeni u roku od šest meseci od početka izgradnje. Ipak, od realizacije žičare na Košutnjaku, do sada, nije bilo ništa.