Foto: Pixabay.com

Savet Evrope: Zastrašivanje razlog za novinarsku autocenzuru

Novinari u Evropi često su izloženi nasilju i zastrašivanju, što dovodi do osećaja straha koji vodi u autocenzuru, pokazuje najnovije istraživanje Saveta Evrope.

U njemu je učestvovalo 940 novinara iz 47 zemalja članica SE, među kojima je i Srbija, i to u periodu između aprila i jula prošle godine. Najveći broj ispitanika, 69 odsto, bio je izložen psihološkom nasilju – zastrašivanju, pretnjama, kleveti i poniženju. Trećina svih pretnji novinarima dolazi od interesnih grupa, a nešto manje od političkih grupa. Novinari najviše dobijaju pretnje nasiljem i policijskom silom.

Polovina ispitanika je rekla da je bilo ugroženo njihovo pravo da zaštite poreklo informacije, odnosno izvor, a skoro trećina ispitanika je navela da se nije osetila dovoljno zaštićeno od ciljanog špijuniranja. Kako se navodi, 53 odsto ispitanih novinara bilo je žrtva nasilja na internetu, najčešće u formi diskreditacije, napada na ličnost, širenja klevete. Petina ispitanika navela je da oseća pritisak da izveštava na način koji je prihvatljiv poslodavcu, a mnogi izbegavaju kontroverzne teme i ne objavljuju informacije do kojih dolaze u radu.