Đorđe Ivanov / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

SAD i EU traže da Makedonija bez odlaganja formira vladu

SAD i EU pozvale su vlast u Makedoniji da poštuje izbornu volju naroda izraženu na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u decembru prošle godine.

U saopštenju američkog Stejt departmenta, koje prenose makedonski mediji, ističe se da je potrebno bez odlaganja omogućiti formiranje nove vlade i izbor predsednika parlamenta i na taj način odblokirati demokratske procese u zemlji. Naglašeno je da predsednik Đorđe Ivanov uporno mobiliše svoje pristalice, što, kako se navodi, dodatno komplikuje političku krizu. “SAD ohrabruju makedonske lidere da učine sve što mogu za formiranje vlade bez odlaganja kako bi se omogućilo da država nastavi sa realizacijom reformi neophodnih za punopravno članstvo u EU, da formira vladu bez odlaganja kako bi se omogućilo da država nastavi sa reformama neophodnim za evroatlantske integracije”, navodi se u saopštenju. I predstavnica Evropske komisije Maja Kocijančić još jednom je pozvala Ivanova da preispita svoju odluku o tome da mandat ne dodeli lideru nove parlamentarne većine Zoranu Zaevu.

Podsetimo, lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev krajem februara predao je predsedniku Ivanovu potpise 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju i od njega zatražio mandat za formiranje nove Vlade, ali je Ivanov to odbio da učini.