Pixabay.com

Britanska premijerka traži vanredne izbore

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej saopštila je juče da će tražiti vanredne parlamentarne izbore koji bi bili održani 8. juna.

Ona je održala iznenadnu konferenciju za novinare ispred sedišta vlade na kojoj je saopštila da je zemlji potrebna stabilnost, sigurnost i snažno vođstvo posle referenduma na kojem su građani podržali izlazak Britanije iz EU. “Zaključila sam da je održavanje izbora jedini način da se obezbedi sigurnost i bezbednost u narednim godinama”, izjavila je. Ona je optužila druge političke partije da “igraju igre” i da podrivaju pregovore o izlasku iz EU, što može izazvati “štetnu nesigurnost i nestabilnost u zemlji”.

Odluku o raspisivanju vanrednih izbora mora da podrži dve trećine poslanika donjeg doma Parlamenta. U sadašnjoj vladi i parlamentu većinu imaju nekadašnji protivnici Bregzita, primorani da sprovode politiku tesne većine od pre 10 meseci. Premijerka Mej bila je oštar kritičar Bregzita pre referenduma, ali sada ističe da bi izlazak iz EU za Britaniju mogao da ima pozitivan ishod.