Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Saša Janković formira pokret

Predsednički kandidat Saša Janković izjavio je juče da će narednih dana formirati pokret u kome će biti stranke, organizacije i pojedinci koju su podržali njegovu kandidaturu.

On je kazao da je to odgovor na silu koju primenjuje Aleksandar Vučić. Janković je istakao da će DS nastaviti da paralelno i samostalno deluje, ali u istom pravcu, dok je Nova stranka “od samog početka dala podršku pokretu” i da “ne vidi zašto i u budućnosti ne bi bila uz njega”. “Aleksandar Vučić je ugasio i isključio institucije i naš zajednički odgovor treba da bude vraćanje institucija u život”, rekao je Janković, napominjući da će pokret učestvovati u svim narednim izborima na svim nivoima.  Kako je istakao, Vučić će biti predsednik države, ali samo zato što je silom prisvojio izbornu volju građana i suspendovao demokratiju. Vučić neće, rekao je Janković, biti legitiman predstavnik države zbog sile koju primenjuje nad medijima, institucijama, Skupštinom i zbog finansijske sile, kao i sile tokom izbornog dana i brojanja glasova.

Na pitanje Istinomera kada će pravni tim njegovog štaba podneti najavljene krivične prijave zbog krađe glasova, Janković je kazao da će biti iskorišćeni svi pravni mehanizmi “protiv neidentifikovanih lica koji su nakon izvršenog uvida u izborni materijal peglanjem listića izmenili rezultate”. On je naveo da sebe ne vidi na mestu gradonačelnika Beograda, dodajući da ima puno ljudi koji svojim kvalitetima i sposobnostima prevazilaze njegove.