Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Protesti “Protiv diktature” po 11. put

Protest “Protiv diktature” održan je juče po 11. put u Beogradu. Iako je prvobitno bila najavljena pauza u protestima do utorka, 18. aprila, zbog Uskrsa, tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama najavljeno da će protest ipak biti održan.

Kolona je krenula u šetnju s platoa ispred Doma Narodne skupštine centralnim beogradskim ulicama nešto pre 19 časova. Okupljeni su najavili novi protest za danas u 18 časova.

Za razliku od protesta u Beogradu, u Novom Sadu se znaju organizatori, odnosno postoji grupa koja koordiniše i obraća se okupljenima. Jedan od organizarora Milan Perišić za N1 je kazao da sve koji protestuju povezuju zajednički cilj i neprijatelj – a to su, kako navodi, korumpirani sistem i vlast koja izrabljuje. Nekoliko inicijatora protesta novinarima su kazali da ih “već danima nepoznati ljudi fotografišu, snimaju i dolaze ispred kuća”. Kako je rečeno, u Novom Sadu neće biti protesta tokom proslave Uskrsa, a potom će se nastaviti, u ponedeljak.

Podsetimo, građani zahtevaju smenu političke elite na čelu s Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova RIK, REM, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika RTS i RTV i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks. Vladi je za ispunjenje tih zahteva dat rok do 17. aprila.