Foto: Pixabay.com

Novinarske i medijske organizacije podržavaju proteste

Novinarska i medijska udruženja i organizacije podržali su juče zahteve koje su izneli učesnici protesta “Protiv diktature”, koji se odnose na slobodu medija, smenu članova Saveta REM i rukovodećih ljudi RTS i RTV.

U saopštenju se navodi da su na medijskoj sceni Srbije potrebni i mnogi drugi “duboki rezovi”, ali da ispunjavanje ovih zahteva predstavlja prvi korak ka “obezbeđenju medijskog pluralizma i sprečavanju dalje zloupotrebe medija od vlasti”. Udruženja se  zahvaljuju građanima koji protestuju zbog toga što su shvatili značaj medija i važnost borbe za medijske slobode. Medijske organizacije ocenjuju da REM radi suprotno zakonu, da u njemu sede nekompetentne, a politički podobne osobe, koje su prema njihovom mišljenju dovedene partijskim putem, u pojedinim slučajevima i uz drastična kršenja zakona. “Tokom izborne kampanje, javni servisi su takođe dosegli vrhunac neprofesionalizma i političke instrumentalizacije. Dok desetine hiljada građana svakodnevno protestuje tražeći promene, rukovodstva javnih servisa ignorišu stvarnost koja im viče i zviždi sa ulica”, piše u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Slavko Ćuruvija fondacija.

Inače, sindikat “Nezavisnost” RTS juče je saopštio da je nezadovoljan izveštavanjem te kuće o protestima i da traži ostavku glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića i smenu odgovornog urednika Beogradskog programa Saše Barbulovića.