Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Demonstranti ispred RTS-a odali počast Slavku Ćuruviji

Deveti “Protest protiv diktature” građana nezadovoljnih rezultatima izbora za predsednika Srbije, održan je juče širom Srbije.

U Beogradu okupljanje je ovog puta počelo ispred Vlade Srbije, zatim su demonstranti krenuli u protestnu šetnju Nemanjinom ulicom do Trga Slavija, a potom Beogradskom ulicom do Pravnog fakulteta. Protest je završen ispred Doma Narodne skupštine. Tokom šetnje od Trga Slavija do Krunske ulice nije bilo ulične rasvete. Na početku, demonstrantima su se ispred zgrade Vlade pridružili i radnici fabrike IMT iz Rakovice, koja je od 2015. godine u stečaju. Oni su više puta protestovali ispred Vlade tražeći neisplaćene zarade i pokretanje proizvodnje. Ispred zgrade RTS učesnici protesta minutom ćutanja odali su počast novinaru Slavku Ćuruviji, koji je ubijen na jučerašnji dan pre 18 godina. “Te godine je ministar za informisanje u Vladi Srbije bio Aleksandar Vučić. Vučić je izjavio da će se osvetiti Ćuruviji kad-tad. On je potom ubijen”, poručeno je sa razglasa.

“Protest protiv diktature” održan je i u Nišu i Novom Sadu, u kome se, kako javlja N1, studentima pridružuje sve veći broj profesora, uglavnom sa Filozofskog i Medicinskog fakulteta.