FoNet / Zoran Mrđa

Vučić: Radnici Merkatora da ne paniče

Svih 8900 zaposlenih u “Merkatoru S” mogu mirno da spavaju, poručio je izabrani predsednik Aleksandar Vučić u nedelju, dodavši da se ova firma u Srbiji ne suočava sa problemima kakve imaju drugi delovi Agrokora u Hrvatskoj i BiH.

Međutim, Vućić nije saopštio kakve mere će se preduzeti prema tri druge kompanije u vlasništvu Agrokora u Srbiji, Frikomu, Dijamantu i Miveli, u kojima radi još oko tri hiljade ljudi. ““Ne mogu da govorim šta je to, ne mogu pred novinarima i pred javnošću, preduzećemo određene mere za koje sam lično odgovoran”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da će zajedno sa slovenačkim premijerom razgovarati kako bi se napravio “zajednički blok ograde od Hrvatske i BiH”, odnosno, da se novac iz Agrokorovih firmi u Srbiji ne odliva iz zemlje.

Da podsetimo, pre nekoliko dana hrvatski Sabor je izglasao “Lex Agrokor”, kojim se omogućava “postupak vanredne uprave u kompanijama koje imaju više od milijardu evra duga i 50.000 zaposlenih”. Hrvatski premijer Plenković je tada naglasio da se ne spasava Agrokor, već hrvatska privreda.

Pre samo tri meseca, u januaru, hrvatski ministar finansija Zdravko Marić je izjavio da je “Agrokor i dalje dobra kompanija”, i da ne veruje da će doći do bankrota.