Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK (desno) / FoNet / Nenad Đorđević

Sumnja u izbornu krađu, ponovno brojanje i krivične prijave

Kao i mnogo drugih stvari u Srbiji, i utvrđivanje izbornih nepravilnosti i prebrajanje glasova se tokom nedelje pretvorilo u svojevrsni rijaliti šou.

Najpre je u nedelju ujutru na konferenciji za štampu budući predsednik države Aleksandar Vučić odredio ton i “zamolio RIK da javno, pogotovo pred kamerama televizije N1, izbroji glasove sa predsedničkih izbora održanih 2. aprila”. Ovo je bila reakcija na tvrdnje koje su u subotu stigle iz štaba Saše Jankovića – da je Vučić „potencijalno ukrao 319 hiljada glasova“ na izborima.

Jankovićev štab je imao uvid u materijal sa 25 biračkih mesta, i, po njihovim tvrdnjama, na samo dva biračka mesta u Novom Pazaru Vučiću je bilo pripisano skoro 800 glasova više nego što je bilo stanje u džakovima sa listićima.

RIK je potom uslišio molbu Aleksandra Vučića i javno prebrojao listiće sa pomenuta dva biračka mesta. Bilo je primetno da su prebrajani listići, iako iskorišćeni, potpuno novi i nesavijeni. Nakon prebrajanja, ustanovljeno je da je Vučić, prema zapisnicima, dobio četiri glasa više nego što je pokazivalo faktičko stanje u džakovima. Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je na sednici potom rekao o ova preostala četiri listića da se “prilikom pakovanja vreće dešava da se pomešaju pojedini listići, ili u transportu u vreći, pa bude zabune”.

Vesna Rakić Vodinelić, članica RIK-a u ime kandidata Saše Jankovića, izjavila je da sumnja u današnje ponovno brojanje, te da se ovo stanje razlikuje od onog kada je Jankovićev štab u petak proveravao materijal: “Uprkos ponovnom brojanju izražavam ozbiljnu sumnju da se nešto s tim glasovima desilo u ova dva dana”, rekla je ona, a izborni štab Saše Jankovića najavio je krivičnu prijavu protiv NN lica i svih članova biračkih odbora na više biračkih mesta na kojima su utvrdili neregularnosti na predsedničkim izborima.

Predstavnici opozicije u RIK-u su tražili ponovno prebrojavanje i materijala sa preostala 23 sporna mesta, što je bilo odbijeno, a tražili su i ponovno brojanje svih glasova sa izbora 2. aprila, ali se o ovom predlogu nije glasalo. “Ako se brojalo na dva mesta u Novom Pazaru, sada treba pregledati i ostala 23. Niko ovde nije naivan. Mi hoćemo da vidimo da li ovde postoji modus operandi, jer na svim mestima gde su se desile nepravilnosti kandidat Aleksandar Vučič je dobio više glasova”, rekao je advokat Vladimir Gajić, član RIK-a.

Zbog odbijanja da se glasa o predlogu da se pogleda materijal sa svih biračkih mesta, sednicu RIK-a su napustili članovi iz štabova Saše Jankovića, Vuka Jeremića, Dosta je bilo, Dveri, Milana Stamatovića, kao i stalni članovi DS-a i SDS-a.