Foto: Istinomer

Ne posustaje “Protest protiv diktature”

Četvrti “Protest protiv diktature” održan je juče u više gradova Srbije. U Beogradu su hiljade, pretežno mlađih građana, u protestnu šetnju krenule opet od Doma Narodne skupštine, održan je minut ćutanja ispred Vlade Srbije, posle čega je kolona krenula ka trgu Slavija, ali se nakratko zaustavila kod zgrade Narodne banke Srbije.

Povorka je prethodno bila ispred zgrade RTS-a, gde je zapaljeno i nekoliko baklji. Učesnici su i tu održali minut ćutanja kojim su, kako navode, želeli da ukažu na ćutanje RTS-a o protestima. Pre početka skupa, predstavnici Udruženja nestalih i kidnapovanih na KiM sklonili su “srpski zid plača” koji je oštećen tokom prvog protesta, a manja grupa učesnika zapalila je više primeraka tabloidnih listova. U Novom Sadu na protestnu kolonu je na samom početku šetnje nepoznata osoba bacila topovski udar i tom prilikom jedna devojka je lakše povređena. Od protesta u ovom gradu su se ogradile brojne studentske organizacije koje tvrde da su protesti politički, a za subotu je najavljen i kontraprotest.

Premijer Aleksandar Vučić kazao je da je u utorak na protestu bilo 4.700 ljudi, iako zbog neprijavljenog skupa nema zvaničnih procena policije. “Niko nije intervenisao, dozvolili smo im da protestuju. Kada imate sva prava na protest protiv nekoga bez bilo kakve smetnje i intervencije to je znak demokratije. Veoma sam ponosan na to. Ako pažljivo pročitate sve primedbe protiv mene videćete da je to više ili manje lična mržnja”, rekao je Vučić. A predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je 1. marta odredila pauzu u radu parlamenta zbog predizborne kampanje, kazala je da je spremna sutra da nastavi sednicu parlamenta, ali da “poslanici koji učestvuju na uličnim protestima omoguće normalan rad parlamenta, normalno funkcionisanje grada Beograda i čitave države”.