Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Mekalister: Zabrinutost zbog zastrašivanja novinara u Srbiji

Nemački poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da u Briselu postoji zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja u Srbiji i pretnji, nasilja i zastrašivanja novinara.

“Sloboda medija je sastavni deo demokratije. Posmatrači u Beogradu i Briselu s kojima razgovaram, zabrinuti su zbog pogoršanja uslova za potpuno slobodno praktikovanje slobode izražavanja u Srbiji. Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostaju pitanje za zabrinutost. EP je bio jasan o potrebi stvaranja okruženja koje je naklonjeno medijima u svih šest država Zapadnog Balkana”, kazao je Mekalister.

Na pitanje koliko je slučaj rušenja objekata u Savamali, koji se našao i u nacrtu Rezolucije EP o Izveštaju o Srbiji, bitan za evropski put Srbije, Mekalister je kazao da je “EU oduvek bila jasna da je vladavina prava u srcu procesa pristupanja Srbije”.”U ovom kontekstu, poslanici u EP uzeli su u obzir kontroverzna dešavanja u Savamali i ohrabrili srpske vlasti da ovaj slučaj što pre razreše”, dodao je Mekalister.