Foto: eukonvent.org

Zahtev za povlačenje predloga uredbe u oblasti odbrane

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i predstavnici naučne zajednice i građanskog društva pozvali su juče Ministarstvo odbrane da povuče iz procedure usvajanja predlog uredbe kojom se uređuju uslovi za naučna i druga istraživanja u oblasti odbrane, saopštio je Nacionalni konvent o EU.

“Ova uredba ograničavanjem akademske slobode i prava na slobodu izražavanja krši Ustav naše zemlje, ali i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o ljudskim i građanskim pravima”, navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa, u okviru koga organizacije civilnog društva prate pregovore o članstvu u EU.

Dodaje se da se uredbom uvode “restrikcije koje ne postoje u demokratskim društvima i kojima se onemogućavaju gotovo sva istraživanja u Srbiji, kao i međunarodna naučna saradnja i znatno otežava rad privrednim subjektima”. “Njom se ugrožava demokratska kontrola sektora bezbednosti, a bezbednost tretira kao državno, a ne javno dobro, te svodi na odbranu i prenosi u nadležnost Vojske”, navodi se u saopštenju. Nacionalni konvent pozvao je fakultete, institute, privredne subjekte i privredna udruženja, medije, kao i udruženja građana da podrže inicijativu za povlačenje ovog spornog predloga uredbe. Ta platforma okuplja više od 600 organizacija civilnog društva koje u okviru radnih grupa prate tok pregovora i sprovođenja reformi u oblastima iz 35 pregovaračkih poglavlja, a  Inicijativu je do sada potpisao 91 član Programskog saveta Nacionalnog konventa.