Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Šabić: Podaci o imovini Malog ne mogu biti strogo poverljivi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je da je akt Agencije za borbu protiv korupcije o postavljanju “specijalnih” uslova za uvid u podatke o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog “neprihvatljiv i pravno neodrživ”.

U odgovoru na zahtev poverenika Agencija je navela da se “može zaključiti da deo podataka iz ove dokumentacije predstavlja strogo poverljive podatke”. Šabić je ocenio da je takav postupak Agencije presedan i u suprotnosti sa standardima saradnje državnih organa, koji podrazumevaju dostavljanje raznih dokumenata.

Međutim, Agencija je juče demantovala da je povereniku postavila “specijalne uslove” za uvid u podatke o imovini gradonačelnika. “…Posebno je jasno (agencija) predočila koji su podaci i zbog čega klasifikovani kao strogo poverljivi. Iz reakcije poverenika može se nedvosmisleno zaključiti da je razumeo razloge Agencije budući da je podatke iz odgovora Agencije i sam zaštitio u svom obraćanju javnosti”, navodi se u saopštenju. Naglašava se da je u svom odgovoru na zahtev poverenika Agencija “jasno navela da je na osnovu njegovog naloga iz rešenja zaštitila određene podatke iz predmeta i posebno istakla da ima i dokumenata koji su zaštićeni na osnovu unutrašnjih i međunarodnih pravnih normi.