Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Nastavljen “Protest protiv diktature” širom Srbije

Treći “Protest protiv diktature” održan je sinoć u Beogradu i 17 gradova Srbije,  uključujući Novi Sad, Niš, Suboticu, Zrenjanin, Valjevo, Kraljevo, Kruševac, Leskovac i Vranje.

Pre početka skupa u Beogradu grupa okupljenih popravljala je pano ispred Skupštine na kojem su slike lica i imena civila i pripadnika snaga bezbednosti ubijenih i otetih na Kosovu, koji je porušen prve večeri protesta. Kolona od više hiljada učesnika, nakon što se zaustavila ispred zgrade Vlade Srbije, prošla je preko Trga Slavija ka Predsedništvu Srbije i zgradi Skupštine Srbije u kojoj je sedište RIK-a, i vratila se ispred Doma Narodne skupštine.

Inače, Studenti Univerziteta u Novom Sadu izneli su zahtev za smenu kompletne vlasti, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, a prethodno novosadski i studenti Univerziteta u Beogradu usaglasili su zahteve. Pre svega, da protesti traju do smene članova RIK-a “zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda” i do razrešenja Maje Gojković “zbog blokade rada Narodne skupštine”. Predložen je i zahtev za smenu direktora RTS-a i urednika Informativnog programa RTS-a “zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata” i smena članova REM-a zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava. Tom spisku, studenti BU dodali su još jedan zahtev – reviziju biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije.