Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Protesti u nekoliko gradova, hiljade na ulicama Beograda

U Beogradu, Novom Sadu i Nišu i juče su održani protesti studenata i mladih, koji su, kako ističu, nezadovoljni rezultatima izbora za predsednika Srbije.

U Beogradu, na platou ispred Skupštine Srbije, skup je otpočeo oko 18 sati, da bi nešto oko 19 građani krenuli u protestnu šetnju, Terazijama, Svetogorskom, pored RTS, ka Vladi Srbije. Kolona od više hiljada učesnika zaustavila se nakratko ispred redakcije lista “Informer”, kao i ispred prostorija DS na Terazijama. Saobraćaj je u centru grada bio potpuno blokiran. Ispred RTS-a su burno reagovali uz povike “Uprava napolje” nazivajući ih “prodanima”. Jedna grupa demonstranata krenula je ka Savamali, a druga ka RIK-u.

I dalje nije jasno ko je organizator protesta, koji su konkretni zahtevi, a skupovi su organizovani putem društvenih mreža. Inače, studente i mlade podržali su  predsednički kandidati Saša Janković, Boško Obradović i Beli Preletačević, kao i Nova Srbija Velimira Ilića, a svi oni su pozvali učesnike da ne nasedaju na provokacije i mirno protestuju. Novosadski protest, za razliku od beogradskog, ima svog organizatora i to je “Studentski pokret Novi Sad”,  iz kog su istakli da protestuju protiv bede, prevare i laži ovog sistema. I u Nišu se okupilo više hiljada ljudi, u Kragujevcu oko hiljadu, a manji protesti održani su i u Leskovcu,  Zrenjaninu, Boru, Užicu i Kraljevu.