Aleksej Navaljni / Foto: AP, Denis Tyrin;

Zatvor za lidera ruske opozicije

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni osuđen je juče, po optužbi za organizovanje neodobrenog protesta, na 15 dana zatvora, uz obavezu da plati novčanu kaznu u iznosu od 20.000 rubalja (320 evra).

Navaljni je na svom Tviter nalogu objavio komentar: “Doći će vreme kada ćemo i njima suditi, i tada će biti fer suđenje”, preneo je AP.

Podsetimo, desetine hiljada ljudi protestovalo je u nedelju širom Rusije, uključujući oblasti u kojima predsednik Vladimir Putin ima snažnu podršku, kao što su republike Čita i Dagestan. Navaljni je pozvao na protest posle nedavnog izveštaja u kojem tvrdi da premijer Dmitrij Medvedev gomila skupocene vile, jahte i vinograde vredne više milijardi kojima upravlja preko dobrotvornih organizacija pod kontrolom svojih saradnika. Navaljni, koji služi uslovnu kaznu zatvora, dva puta je osuđivan za prevaru i proneveru, optužbe koje on odbacuje kao politički motivisane. Policija je saopštila da je na protestima uhapšeno oko 500 ljudi, dok grupe za ljudska prava tvrde da je privedeno 1.000 demonstranata. EU i SAD su pozvali Moskvu da oslobodi demonstrante, dok ruska državna televizija nije izveštavala o protestima, a vlasti ni na koji način nisu komentarisale taj događaj, navodi AP.